تکنیک پومودورو اسم جالبی دارد. در واقع اگر تاریخچه آن را متوجه شوید، جالبتر هم ميشود. اما برای اینکه بدانید این تکنیک چیست و چه کاربردی دارد، این مقاله را تا آخر بخوانید.
چه زمانی میتوانیم از تکنیک پومودورو استفاده کنیم؟
تکنیک پومودورو واحدی از زمان را در اختیار شما قرار میدهد تا بتوانید به وسیله آن زمان خود را مدیریت کنید. شما در مواقع زیر میتوانید از این تکنیک استفاده کنید:
1- زمانی که وظایف زیادی برای انجام دادن دارید
تعدد وظایف میتواند شما را دچار اضطراب کند. مغز ما نمیتواند کارها را بهدرستی اولویتبندی کند. کافیست وظایف خود را در یک چک لیست بنویسید و یا از پلنر خود کمک بگیرید. با تکنیک پومودورو میتوانید بهراحتی پس از پایان وظیفه، چک لیست خود را تیک بزنید و احساس راحتی و خوشحالی را به مغز خود تزریق کنید و سپس کارهای بعدی را انجام بدهید.
2- پروژهای سنگین و چندمرحله را باید انجام بدهید
مغز در مواجهه با کارهای دشوار و پیچیده دچار نوعی اهمالکاری و سهلانگاری میشود و در برابر انجام آن مقاومت میکند. یکی از راههای مقابله با چنین وضعیتی این است که آن پروژه و یا وظیفه را بخشهای کوچکتری تقسیم کنید تا ذهن شما احساس راحتی بیشتری داشته باشد.
3- وقتی عواملی که حواس شما پرت میکند بسیار است
امروزه با توجه به گستردگی شبکههای اجتماعی و رسانهها، تمرکز کردن روی کارهای بسیار سختتر از قبل شده است. بنابراین ما به ابزارهایی نیاز داریم تا بتوانیم روی کاری که در حال انجام دادنش هستیم متمرکز بمانیم.
4- وقتی عجله دارید و دچار اضطراب میشوید
تمرکز نداشتن حین انجام کارها، میتواند ما را دچار دردسرهایی بکند؛ مثلاً ممکن است یک کار بیش از حد طولانی شود و یا به درستی انجام نگیرد و یا حواشی دیگری ایجاد کند. در نظر بگیرید که کارتان هنوز ناتمام مانده، رییستان منتظر دریافت گزارشی از سوی شماست. استرس و اضطراب شما در این زمان دوچندان میشود و به سرعت شروع به انجام کار میکنید. همه ما میدانیم که با عجله انجام دادن کاری در شرایط استرس و فشار تا چه حد میتواند کیفیت کار را پایین بیاورد و حتی در برخی موارد، حوادث و صدمات جبرانناپذیری ایجاد کند.

تکنیک پومودورو چگونه عمل میکند؟
این تکنیک خیلی سادهتر از اسمش عمل میکند، کافیست شما تسک یا وظیفه خودتان را مشخص کنید. این کار به ذهن شما اجازه میدهد به خوبی هدف خود را بیابد. برای مثال میداند که باید ۳۰ صفحه باقیمانده از یک کتاب را بخواند.
زمانهای خود را به فواصل ۲۵ دقیقهای تقسیم کنید و پس از پایان این زمان، به مدت 5 دقیقه استراحت کنید. در این زمان کوتاه، شما میتوانید شبکههای اجتماعی را چک کنید و پیامهایتان را پاسخ بدهید؛ اما حواستان باشد که پس از ۵ دقیقه دوباره به کار بازگردید و 25 دقیقه دیگر را به همین شیوه طی کنید. مجدد، میتوانید 5 دقیقه استراحت کنید. سومین 25 دقیقه را آغاز کنید و پس از پایان آن، اینبار 15 دقیقه استراحت کنید. بدین ترتیب شما یک سیکل کامل را طی کردهاید. در این فرآیند هر بیست و پنج دقیقه یک پومودورو نامیده میشود.
به زبان سادهتر، شما میتوانید 1 تا ۴ بار در بازههای 25 دقیقهای، روی کار خودتان تمرکز شوید و هر بار 5 دقیقه استراحت کنید. پس از پایان آخرین پومودورو میتوانید به مدت ۱۵ دقیقه از استراحت لذت ببرید.
پومودورو یعنی چه؟
فرانچسکو سیریلو (چیریلیو) فردی ایتالیایی بود که به عنوان فردی متخصص در زمینه فنون بهبود فرآیند شناخته میشود. او این فن را در اواخر دهه۱۹۸۰ میلادی به دنبال تحقیقات در زمینه بهبود عادتهای مطالعه خودش معرفی کرد و معتقد بود بهترین تکه زمان برای انجام کاری، 25 دقیقه است و بیش از آن ذهن باید انرژی بسیاری صرف کند تا متمرکز باقی بماند. او یک تایمر آشپزخانه داشت که به شکل گوجه فرنگی بود و از آن برای پیادهسازی این تکنیک استفاده میکرد. بنابراین پس از آن گوجه فرنگی از نمادهای این تکنیک شد.
فواید تکنیک پومودورو
- کاهش استرس
- حرکت همگام با زمان
- مدیریت حواسپرتیها
- از بین بردن ضعف و خستگی ناشی از کار
- استراحت دستها، چشمها و بدن
- ایجاد توازن بین کار و زندگی
تکنیک پومودورو برای چه کسانی مناسب است؟
بیایید به روشی معکوسی به این سوال پاسخ بدهیم. تکنیک پومودورو برای افرادی که با ارباب رجوع سر و کار دارند و یا باید در جلسیات متعدد حضور داشته باشند یا تماسهای تلفنی را پاسخ بدهند، تکنیک مناسبی نیست زیرا هرکدام از کارها را نمیتوان ای پیش تعیین کرد و از طرفی مشخص نیست که انجام هر کار به چه مقدار زمان نیاز دارد. برای مثال نمیتوانید به مشتریای که پشت خط در حال گرفتن خدمات شماست، بگویید باید پنج دقیقه صبر کند زیرا یک پومودوروری شما تازه به پایان رسیده.
پومودرو یک سیستم بهرهوری است که برای افردی به کارهای متعدد و پروژهای بسیار کارساز است برای مثال طراحان وب، دولوپرها، برنامهنویسان، ویراستاران، نویسندگان و تولیدکنندگان محتوا و افرادی که باید کارهای خلاقانه انجام بدهند، میتوانند از آن استفاده کنند.
چند نکته مهم در اجرای تکنیک پومودورو

1. پیش از شروع، کارهایی را که میخواهید در طول روز انجام بدهید، لیست کنید و پس از پایان، آن را تیک بزنید. معجزه تیک زدن کارها را جدی بگیرید.
2. در این مدت گوشی خودتان را سایلنت کنید.
3. تبهای پیامرسان، شبکههای اجتماعی و ایمیل خودتان را ببندید.
4. از پیش مشخص کنید که در این بیست و پنج دقیقه میخواهید دقیقا چه کاری را انجام بدهید.
5. اگر وسط انجام کار، به یاد آوردید که باید کاری را انجام بدهید، همان لحظه روی یک تکه کاغذ یادداشت کنید که تایم بعدی را به آن اختصاص بدهید.
6. در فواصل استراحت ورزشهایی ساده و کششی انجام بدهید. این کار باعث افزایش جریان خون در بدن شما میشود.
7. در فواصل استراحتهای پنج دقیقهای از جایتان بلند شوید یا چای و نوشیدنی مورد علاقه خودتان را بنوشید.
8. به یاد داشته باشید که پیادهسازی صحیح هر تکنیکی نیاز به تمرین و استمرار دارد. ناامید نشوید و ادامه بدهید.
9. پس از پایان یک تسک، چک لیست خودتان را تیک بزنید. این کار برای ذهن شما به منزله دریافت پاداش است و برای انجام کارهای دیگر انگیز پیدا میکند.
10. تسک یا وظیفه بعدی خود را مشخص کنید و زمان را از دست ندهید. شما در تمام شبانهروز ميتوانید از تکنیک پومودورو برای مدیریت کارهایتان استفاده کنید.
11. پیش از تمام شدن یک پومودورو عملکرد خود را در هر مرحله ارزیابی کنید و آن را یادداشت کنید. سعی کنید فرایندها را بهبود ببخشید. فراموش نکنید که قدمهای کوچک شما را بیش از بزرگترین قدمها به موفقیت میرسانند.
12. مهم است که توجه داشته باشید که هر پومودورو، واحدی غیرقابل تقسیم است. یعنی اگر در حین کار تماسی ضروری با شما گرفته شد باید پومودورو را در آنجا پایین بدهید و دوباره از نو شروع کنید.
اپلیکیشنها و سایتهای زیادی وجود دارند که بر اساس تکنیک پومودورو نوشته شدهاند و شما میتوانید از آنها استفاده کنید. مثلا سایت pomofocus.io یکی از آنهاست که محیط بسیار سادهای دارد و شما به راحتی میتوانید از آن استفاده کنید. حتی اگر مایل بودید میتوانید یک ساعت رومیزی ساده داشته باشید و آن را کوک کنید.
اگر شما از ابزار دیگری استفاده کردهاید که با همین تکنیک نوشته شده و تجربه خوبی از آن داشتید، لطفا آن را به ما و دیگر دوستانتان معرفی کنید.